Το ψωμί είναι ένα από τα βασικότερα στοιχεία της διατροφής μας και βρίσκεται στη βάση της πυραμίδας της μεσογειακής διατροφής. Είναι ωφέλιμο και απαραίτητο στο καθημερινό τραπέζι καθώς αποτελεί καλή πηγή απαραίτητων βιταμινών και ιχνοστοιχείων και ικανοποιεί το αίσθημα του κορεσμού.

Το ψωμί είναι πλούσιο σε:

– σύνθετους υδατάνθρακες, με κύριο το άμυλο
– πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, (1 φέτα 30 γρ. περιέχει 15 γρ. υδατάνθρακες και 3 γρ. πρωτεΐνη) ενώ περιέχει ελάχιστα λίπη
– μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως σίδηρο ή ιώδιο, φώσφορο, μαγνήσιο, νάτριο, κάλιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, χαλκό και ποτάσιο
– βιταμίνες όπως η βιταμίνη B1 ή θειαμίνη, βιταμίνη B2 ή ριβοφλαβίνη, βιταμίνη B3 ή νιασίνη, βιταμίνη B6 ή πυριδοξίνη και βιταμίνη B9 ή φυλλικό οξύ και βιταμίνη Ε

Γιατί πρέπει να τρώμε καθημερινά ψωμί;

Για μια ισορροπημένη διατροφή, περίπου το 50-55% του συνόλου των θερμίδων πρέπει να προέρχονται από υδατάνθρακες (ψωμί, ρύζι, μακαρόνια, πατάτες), το 15% από πρωτεΐνες και το υπόλοιπο 30-35% από λίπη. Το ψωμί περιέχει υδατοδιαλυτές βιταμίνες B, τις οποίες το σώμα μας αποθηκεύει μόνο σε μικρές ποσότητες, καθώς και πολυάριθμα μέταλλα, απαραίτητα για τις βασικές λειτουργίες του οργανισμού. Για το λόγο αυτό, το ψωμί πρέπει να αποτελεί σταθερό κομμάτι της δίαιτάς μας, σε όλα τα γεύματα, από το πρωινό ως το δείπνο. Η μικρή κατανάλωση ψωμιού, αυξάνει το ποσοστό των θερμίδων που προέρχονται από τρόφιμα πλούσια σε λίπη και πρωτεΐνες.

Είναι ωφέλιμο και δεν παχαίνει

Το ψωμί δεν αποτελεί κίνδυνο για τη σιλουέτα μας, ούτε είναι «απαγορευμένη τροφή» στη δίαιτα αδυνατίσματος. Αντιθέτως, βοηθά στον έλεγχο του σωματικού βάρους και στο αδυνάτισμα διότι αποτελεί μία διατροφική επιλογή εξαιρετικά θρεπτική, φτωχή σε λιπαρά και χωρίς περιττές θερμίδες.

Αυθεντικό παραδοσιακό ψωμί με προζύμι από τα Pain Beni

Η διαδικασία δημιουργίας ψωμιών ξεκινάει καθημερινά στο εργαστήριό μας από τις 10.00 το βράδυ και ολοκληρώνεται περίπου στις 6.00-7.00 το πρωί της επόμενης μέρας, ακριβώς για να περάσει άμεσα από την παραγωγή στην κατανάλωση και να γευτείτε την ιδιαίτερη γεύση με τα υπέροχα αρώματα. Φτιάχνουμε ψωμί μόνο προζύμι που έχει δημιουργηθεί με παραδοσιακές μεθόδους και σε συνθήκες που επιτρέπουν την αργή ωρίμανση. Αυτό βέβαια είναι ένα από τα μυστικά μας για να έχουμε αυτή τη γεύση στα ψωμιά μας, που όσοι τα έχουν δοκιμάσει γνωρίζουν σε τί αναφερόμαστε. Το προζύμι αν και χρειάζεται πολύ περισσότερο χρόνο από ό,τι η μαγιά, το προτιμάμε γιατί θέλουμε τα ψωμιά μας να έχουν όσο το δυνατόν περισσότερα θρεπτικά συστατικά, όπως ασβέστιο, σίδηρο και μαγνήσιο, αλλά και όσο πιο πλούσια γεύση γίνεται. Η χρήση του προζυμιού απαιτεί καθημερινά ιδιαίτερη φροντίδα εκ μέρους μας καθώς το αποτέλεσμα σε κάθε ψωμί διαφέρει. Μερικές φορές ο αρτοποιός μπορεί να προσθέσει στο προζύμι και φυσικά εκχυλίσματα για άρωμα και ενίσχυση θρεπτικής αξίας και γεύσης, όπως για παράδειγμα δεντρολίβανο.